Droomwereld in 3D in wording

P1170994Vandaag heb ik de hele zaterdagmiddag keihard samengewerkt met Dantae in de Boshut. Onderweg bespraken we onze plannen en vertelde Dantae over zijn fantasieën over “Dantaeland” , een imaginaire wereld in zijn hoofd waaraan hij ooit veel steun had toen hij in moeilijke situaties verkeerde. Hij bedacht dit land op de wc, waar hij zich soms uren schuilhield voor de boze buitenwereld. Nu zou hij graag die wereld uit zijn hoofd willen zetten door er een grote, 3D tekening van te maken. Hij wil er samen met andere mensen naar kunnen kijken en er als het ware door heen kunnen wandelen.

Een prachtig en ambitieus plan, we konden allebei niet wachten om eraan te beginnen!  Ik was natuurlijk heel erg benieuwd naar Dantae’s fantasiewereld en vroeg hem of hij die in grote tekeningen aan mij kon laten zien. In de Boshut heb ik Dantae meteen op grote vellen met conté en pastelkrijt aan het werk gezet. Hij maakte in sneltreinvaart twee grote tekeningen: de eerste met daarop zijn droomkasteel met roze gordijnen voor de ramen en een enorme phoenix boven de ingang, gelegen in een uitgestrekt woestijngebied.

P1170944 P1170940 P1170945

De tweede tekening liet de vijf heersers van dit Dantae-rijk zien: vijf versies van Dantae zelf , blauwe geestverschijningen in een kleurrijke en dynamische  omgeving

Radiomaker René Oomen van het programma Grensgeluiden arriveerde om ons te interviewen. Dantae vertelde honderduit en tekende ondertussen enthousiast verder.

P1170954   P1170962 P1170966 P1170968 P1170973

Na het interview gingen we door op een nog groter vel papier, dat we in de woonkamer op de grond vastplakten. Dantae wilde hier zijn “afgrond” op maken, het zwarte gat dat in zijn fantasiewereld ook een grote rol speelt en waar hij bang voor is om erin te vallen. Geïnspireerd door een bijzondere foto die hij had gezien in een tijdschrift en die hij had meegenomen, startte hij meteen ook met zijn 3D-tekening. Al werkend  filosofeerden we samen hoe we dit werk uiteindelijk in het museum zouden willen laten zien. Ook praktische zaken zoals bijvoorbeeld het bouwen van een achtergrond voor de tekening kwamen daarbij al voorbij. We maakten daarom samen ook al wat bouwschetsjes tussendoor op kleiner schetspapier.

P1170975  P1170985  P1170980

De veelzijdigheid van Dantae kwam deze middag echt goed tot zijn recht. Hij was niet alleen bezig met het verbeelden van zijn fantasie in de grote  3D-tekening, maar maakte zelf ook deel uit van zijn tekening door er letterlijk met zijn sokken aan er op te gaan dansen. Hij betrok ook de ruimtes rondom zijn tekening bij zijn nieuwe werk. Ik moest hem op allerlei manier fotograferen bij “het zwarte gat” dat hij ontdekte in het door mij veranderde raam in de woonkamer. Zijn door het pastelkrijt spontaan geschminckte gezicht en handen, maakten deze foto’s plotseling  extra dramatisch. Al werkende vertelde hij zijn Dantae-verhaal, dat ik hem vervolgens  liet uittypen op de oude typemachine. Dat was ook weer een nieuwe ervaring voor hem, waarvan hij erg genoot.

P1180008 P1180010

Het uitgetypte verhaal werd vervolgens door Dantae voorgelezen bij de houtkachel en door mij gefilmd.  Maandagmiddag komt Dantae na schooltijd weer naar mijn atelier thuis en bekijken we de filmpjes die we tot nu toe hebben gemaakt. Misschien ook bruikbaar voor het uiteindelijke kunstwerk… We denken  alweer aan een nieuwe actie die we kunnen gaan uitvoeren en filmen bij de kas van de Boshut: Dantae’s magische huis…..DUS: meer dan genoeg  werk aan de winkel!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s